maandag 22 mei 2017

Met je hoofd in de wolken en je handen in de aarde

Het nieuwe jeugdtuin seizoen is weer feestelijk geopend! We hadden op 17 april een leuke paaseierzoektocht in de jeugdtuin georganiseerd. Wie als eerste het grote groene ei vond, zou daarvoor van de paashaas
een chocolade paashaas in ontvangst mogen nemen.


Het was behoorlijk fris en zonnig met af en toe wat regen; daarom hadden we een tent opgezet. Deze tent was ook zeker handig om te schuilen voor de hagelbui.


Van het zonnetje werd genoten net zoals
van de tulpen die prachtig in bloei stonden!

Tussendoor werden er wat eieren versierd in de tent.
Het frisse weer hield de kinderen in ieder geval niet tegen om te gaan zoeken naar het groene ei en alle andere paaseitjes die waren verstopt. Na lang zoeken en vele kleine niet groen gekleurde paaseitjes verder, werd het groene ei dan gevonden! De paashaas werd in blijdschap ontvangen, om deze daarna samen met de andere kinderen te delen.
  
Na de feestelijke opening, zijn we volop bezig geweest (en zijn we nog steeds bezig) met het onkruidvrij maken van de bakken en het inzaaien van boontjes, peultjes en mais. Ook hebben we knolselderij en verschillende kleuren bietjes ingezaaid. Het inzaaien is heel leuk om te doen en erg leerzaam.Zoals we eerder hebben verteld hebben we met de subsidie veel nieuwe dingen kunnen aanschaffen en nieuwe plannen kunnen maken. We zijn nog steeds bezig met de uitvoering van de plannen. We hebben de bakken verder opgevuld met nieuwe grond, houtsnippers verdeeld en zaden gekocht.


Het is  groeizaam weer de laatste tijd en dat is ook fijn voor de insecten en dieren in onze tuin die zich weer laten zien. De bijen vliegen al enthousiast uit en ook kikkers en rupsen komen langs. We hadden zelfs een klein wespennest, dat vakkundig is verwijderd.
 We gaan de komende tijd verder met het zaaien, het afmaken van de aardbeienpiramides en het plaatsen van een wilgentenenhek.

Mocht je nog iemand kennen die ook eens mee wil helpen of wil helpen met het plaatsen van de wilgentenenschutting, we horen het graag! Alle hulp is welkom
We zijn ook nog steeds op zoek naar een enthousiaste coördinator die voor drie uur in de week wil komen helpen. Mocht je interesse hebben of ken je iemand die interesse heeft: delen mag en bel, mail of stuur een berichtje!


maandag 3 april 2017

Opening jeugdtuinseizoen 2017

UITNODIGING
maandag 17 april
13.00-14.30 uur
opening jeugdtuin seizoen
(met dit jaar wel een heel bijzondere special guest…)

  

 Kom langs met vriendjes, familie en ouders
Er is thee, koffie ranja en koekjes.
Als je goed zoekt, vind je misschien nog wel een verdwaald paasei.
Voor de vinder van het groenste ei, hebben we een leuk kadootje.


Tijd:                     13.00-14.30 uur
Waar:                  Jeugdtuin Enschede Noord
                            Vanekerbeekweg 15 (te bereiken via de
                            parkeerplaats van de kinderboerderij Noord)


@        jeugdtuinen.enschede@gmail.com
F          Jeugdtuin Enschede-Noord

maandag 13 maart 2017

NL Doet 2017


Vandaag was de tweede dag van NL doet, en de vierde keer dat wij als jeugdtuin meededen met deze landelijke vrijwilligersdag.
Dus ook in onze jeugdtuin werd weer hard gewerkt, ondanks het feit dat er slechts twee extra vrijwilligers waren . Aan het weer lag het in ieder geval niet: we hadden er prachtig weer bij; laat dit graag een voorbode zijn voor het nieuwe seizoen.

Samen met de twee extra vrijwilligers, een aantal kinderen en onze eigen groep vrijwilligers hebben we veel werk verzet:
·         Een groot aantal moestuinbakken is voorzien van bemeste tuingrond.
·         Vele kruiwagens vol houtsnippers zijn geleegd en verspreid rond de picknicktafel en onze tuinbank.


·         Er is een indeling gemaakt waar alle groente gezaaid en geplant gaat worden.


  

·         Er zijn prachtige piramides gemaakt waar straks de aardbeien in zullen groeien.

Je ziet dat je met weinig mensen veel werk kunt verzetten.

Toch zou het fijn zijn als we versterking krijgen van vrijwilligers en kinderen.
Wat is er nu leuker dan te leren om je eigen eten te verbouwen.
Wortels, peultjes en rucola (om er maar een paar te noemen), zo vers van het land in je mond.
Lekkerder groente bestaat niet.
Dus kom op zaterdag helpen in de jeugdtuin. Vanaf nu zullen wij regelmatig weer op de zaterdagen te zien zijn in de tuin, zodat wij in april ook weer daadwerkelijk kunnen starten met het nieuwe jeugdtuinseizoen. Wij hopen jullie gauw te zien!


maandag 16 januari 2017

Nieuwe voorzitter/coordinator gezocht

In verband met het vertrek van de oprichter/huidige voorzitter van de jeugdtuin, zijn wij op zoek naar een nieuwe voorzitter/coördinator

Stichting Jeugdtuin Enschede Noord leert kinderen vanaf 8 jaar om groente, fruit en bloemen te zaaien, te verzorgen en te oogsten. Met een enthousiast team van vrijwilligers worden de kinderen begeleid in het onderhouden van de tuinen.
Jeugdtuin Enschede Noord is open vanaf april t/m oktober op zaterdagochtend van 10.30—12.00 uur. De jeugdtuin werkt samen met Kinderboerderij Enschede Noord en bevindt zich tegenover deze kinderboerderij (Vanekerbeekweg 15)
.

Als voorzitter geef je richting en leiding aan de stichting. Je hebt een voortrekkersrol en stimulerende rol bij de invulling van de nieuwe strategie en in het verder ontwikkelen van de Jeugdtuin. Je onderhoudt actief contact met andere (vrijwilligers) organisaties in de regio om te kijken naar samenwerking. Je bent eerste aanspreekpunt voor de andere bestuursleden en vrijwilligers, je stelt, de agenda op voor de overleggen en je leidt deze overleggen.
Ervaring als bestuurslid in een vrijwilligersorganisatie is een pré maar niet noodzakelijk. Als vrijwilligersorganisatie, waarbij het (samen)werken met vrijwilligers kinderen in de tuin centraal staat, is het van belang mensen te enthousiasmeren voor en informeren over de Jeugdtuin. Tevens is het relevant dat de voorzitter draagvlak kan creëren voor ideeën binnen de afdeling. Belangrijke talenten die je als voorzitter hebt en verder kunt ontwikkelen zijn leiderschap, ambitie, besluitvaardigheid, samenwerken, goed communiceren op meerdere niveaus en voortgang bewaken.

Inzet
Het betreft een onbetaalde functie waarbij je rekening moet houden met een verwachte tijdsinvestering van ca. 4-8 uur per week. Deze tijdsbesteding bestaat in ieder geval uit eens per 3-4 weken een bestuursvergadering en het bijwonen van het jaarlijkse overleg met de kinderboerderij Enschede Noord. De overige uren kun je zelf invullen.

Profiel algemeen
* Je bent een teamspeler, die in staat is om mensen van verschillende niveaus met elkaar te verbinden.
* Het is een pré als je kennis hebt van het werken in een moestuin.
* Je signaleert kansen en reageert adequaat op knelpunten.

Werkzaamheden
* Je geeft richting en sturing aan de stichting en je bent formeel het eerste aanspreekpunt.
* Je vertegenwoordigt de stichting.
* Je zorgt dat voorgenomen plannen worden uitgevoerd en/of – indien nodig – worden aangepast. 
* Je zit de vergadering van het bestuur voor.
* Je representeert extern de stichting en je bent medeverantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van interne en externe contacten.
 * Je stimuleert, begeleidt en bewaakt de uitvoering van taken en activiteiten in de stichting in overleg met de overige bestuursleden.
 Je signaleert kansen, knelpunten, klachten of behoeftes en handelt hier adequaat op. 
*  Je bewaakt de eenheid binnen het bestuur. 
Samen met de overige vrijwilligers bepaal je de inrichting van de tuin.
 Je verdeelt wekelijks de taken voor het onderhoud en de begeleiding van de bezoekende kinderen. 

Wat kunnen wij je bieden
De voldoening dat je iets kunt betekenen voor de maatschappij is voor veel vrijwilligers een belangrijke drijfveer. Het inzetten van je talent, het verruimen van je kennis en ervaring, jezelf verder ontplooien en het vergroten van je netwerk is net zo belangrijk. De stichting heeft helaas nog geen regeling voor onkostenvergoeding, maar wellicht behoort het tot de mogelijkheid om hiervoor een subsidie aan te vragen.


Reageren
Ben je enthousiast en wil je meer informatie of wil je reageren, dan kan dat via onderstaand e-mailadres. Graag je cv en motivatie bijvoegen.
@ jeugdtuinen.enschede@gmail.com
F  Jeugdtuin Enschede-Noordmaandag 28 november 2016

Een mooie afsluiting van het seizoen en een mooie opsteker voor het nieuwe seizoenOp 15 oktober heeft de Jeugdtuin samen met alle vrijwilligers en kinderen, de afsluiting van  het vierde seizoen gevierd middels een oogstfeest. Een gezellig feestje waarbij alle mensen die zich ingezet hebben, onder het genot van lekkere hapjes en drankjes, natuurlijk met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin, terugkeken op het afgelopen seizoen. De kinderen hebben genoten van de zelfgemaakte courgettesoep en salades die door de enthousiaste vrijwilligers en door kinderen eerder op de dag waren gemaakt. Een gezellig kampvuurtje om je broodje te roosteren, maakte het tot een heel geslaagd oogstfeest.
De kinderen keken tevreden terug op het seizoen met als hoogtepunten de nieuwe bijenkast, het snoepen van de frambozen en het gezelschap van de schapen in de naastgelegen weide.We hebben ook vooruitgekeken naar het nieuwe seizoen. Van de stichting De Groene Loper ontvingen we een aanzienlijke subsidie. Deze subsidie gaan wij voornamelijk inzetten om de tuin nog meer onderhouds- en kindvriendelijk te maken. Ook gaan we bezig in de tuin zodat de bijen, die sinds dit jaar een eigen bijenkast in de tuin hebben, nog beter hun plekje kunnen vinden. Op 16 november hebben we tijdens een bijeenkomst van De Groene Loper de cheque in ontvangst mogen nemen. We zijn er heel trots op dat we nu de ideeën ook kunnen realiseren en nog meer kinderen bewust mogen maken van wat er nodig is om groente te laten groeien en te oogsten en de kinderen te laten proeven en ervaren wat er allemaal groeit en bloeit. 
We zijn direct met de subsidie aan de slag gegaan en hebben al heel wat materialen en zaden ingekocht en voorbereidingen getroffen voor het komende seizoen. We hebben gebruikt om subsidie fruitstruiken te kopen, die we inmiddels geplant hebben, hout om meer bakken voor groentes te maken en een wilgentenen heg voor om de composthoop beter af te schermen.


We hebben ideeën voor nog veel meer plezier en leerzame ervaringen die we samen met de kinderen willen organiseren. Kom mee doen met ons team. Heeft u tijd en bent u enthousiast geraakt door ons enthousiasme? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers:  van bestuurslid (met diverse functies) tot begeleider van de kinderen. Tijdsbesteding van een uurtje in de maand tot een aantal uur per week, afhankelijk van uw eigen wens, alles is welkom en mogelijk. Wilt u meer informatie of u aanmelden? Stuur dan een mail naar jeugdtuinen.enschede@gmail.com of kijk op http://jeugdtuinen-enschede.blogspot.nl/.

Ondertussen gaan wij de komende maanden rustig door met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, en hopen wij vanaf begin april weer veel kinderen, ouders en vrijwilligers te mogen begroeten!
woensdag 21 september 2016

Tuinieren met slakken en kikkers

In de zomermaanden is er in de jeugdtuin weer veel gewerkt! De kinderen hebben met veel enthousiasme gewerkt in de tuin en de plantjes verzorgd, ook al genoten de slakken af en toe heerlijk van de jonge plantjes die gezaaid en geplant waren. Ook werd er met veel plezier naar de schapen gekeken en hebben de kinderen de bijen leren kennen.

Er zijn ook heel veel nieuwe dingen geleerd over moestuinieren. Door de regen en de slakken zijn er samen nieuwe dingen bedacht om er toch een mooi seizoen van te maken. Maar er waren ook plantjes die het goed deden! Van de rode bes is een paar kilo geplukt, maar ook andere plantjes deden het heel goed!


De bietjes zijn heel mooi geworden! Een gele soort, net een beetje anders dan we in de winkel zien liggen, maar dat maakt het moestuinieren ook zo leuk!
De gele courgette en de snij- en slabonen zijn ook heel goed gelukt.


De natte periode zorgde ook voor hele nieuwe ontdekkingen zoals de kikkers en een hagedis die in de tuin hun plekje hebben gevonden!


En nu het wat droger en warmer is gaat het ook beter met de sla. 

                                                     De aardpeer was al heel hoog en ook deze is geoogst. 

zondag 3 juli 2016

Grote oogst!

Heerlijk rode besjes
Bijna 4 en een halve kilo aan rode, sappige, zure besjes.
Lekker in de yoghurt, of als sap of als………
Misschien weet jij nog een idee hoe we ze kunnen verwerken.
Ze liggen nu namelijk in mijn vriezer om er in de zomervakantie iets mee te gaan doen.